Mest læst

  Vegansk jul: Luciabrød / lussekatte

  Luciabrød eller lussekatte som de oprindeligt hedder på svensk, er en slags bolle, som knytter sig til fejringen af Luciadagen (d. 13. december).

  Lucia betyder lys, også derfor vi fejrer lysfesttraditionen, men Lucia er også navnet på en martyr, som blev dræbt tilbage i 304, fordi hun gav mad til de "onde" og straffede kristne. Hun bar lys på hovedet, for at kunne finde frem i de mørke tunneller hvor de straffede kristne havde opholdsted.

  Lussekatte-traditionen er oprindeligt fra Tyskland, hvor man i 1600-tallet gav de søde børn boller. De "onde" børn fik katte, som blev kaldt "Lucifer", fordi det blev anset som noget ondt, og de derpå kunne ændre adfærd. Lussekatte har en gullig farve, som kommer fra safranen. Grunden til at man valgte at bruge safran i bollerne, var at man var overbevist om at det skulle holde lyssky djævle væk.

  Bollerne er kendt for deres form, som kan komme i mange udgaver. De fleste danner et s, og i hver ende er der en rosin. Opskriften giver ca. 12-14 lussekatte.

  Ingredienser:
  50 g gær*
  2,5 dl mandelmælk eller anden plantemælk
  2,5 dl vand**
  1,5 dl sukker
  2 tsk. salt
  Ca. 1-2 g safran***
  150 g kokosolie eller plantemargarine
  300 g havremel, glutenfri****
  300 g boghvedemel****
  300 g majsmel****
  1 spsk. xanthangum

  *Du kan også bruge 1 spsk. tørgær.
  ** Kan erstattes med yoghurt.
  *** Hvis du ikke har safran kan du godt undlade det, men det giver en karakteristisk smag, og den gullige farve. Hvis du undlader det kan du i stedet vælge at komme lidt julekrydderi i, som f.eks. kanel, kardemomme eller neliker, for at gøre dem mere julet end almindelige boller. Dem jeg har taget billed af, har kun fået 1/2 g. safran, da jeg var løbet tør.
  **** Jeg har valgt disse tre meltyper, da det er en god idé at blande meltyper, når det gælder glutenfri bagning. Har du andet mel, kan du selvfølgelig prøve med dette.

  Øvrigt:
  Ca. 24-26 rosiner, to til hvert brød
  ½ dl sojamælk eller sojafløde
  Evt. perlesukker

  Fremgangsmåde:
  I en røreskål - helst på en røremaskine - smuldres gæren.
  Smelt kokosolien sammen med vand og plantemælk, og hæld det over gæren når det er fingervarmt (ca. 37 grader). Tilsæt sukker og xanthangum, og rør rundt.
  Hernæst safran, salt og gradvist melet. Det er vigtigt at maskinen rører rundt konstant, ved ca. middel hastighed.
  Tænd ovnen på 220 grader, varmluft.
  Lad dejen hæve i ca. 40 minutter oven på ovnen, med et rent klæde over.
  Del dejen i 12-14 kugler, og tril hver kugle til en pølse på ca. 30 cm. (Svarende til ca. længden på et A4-ark).
  Form lussekattene som et sammenklemt s.
  Lad dem efterhæve i ca. 10 minutter.
  Pensl med soyamælk eller -fløde og kom en rosin i hvert hul, øverst og nederst på s'et og drys evt. med lidt perlesukker.
  Lussekattene ages i ca. 11 minutter.

  Nydes gerne med hjemmelavet vegansk leverpostej eller plantesmør.

  Velbekomme - og glædelig jul.

  Synes godt om

  Nyt indlæg