https://nouwcdn.com/v301/u/16/1404016/619/202201181249204372.jpg

Vegansk jul: Brunede kartofler

Brunede kartofler er en danske julespecialitet. De spises i mange danske hjem til diverse julefrokoster og julemiddagen den 24. december.
De pillede små kartofler bliver vendt i en karamel af smør og sukker, som gør dem søde og helt perfekte til den øvrige julemad.
Jeg synes, at du skal undgå at bruge de kartofler fra glas, da de hurtigt bliver smattede, og jeg synes ikke at de lever op til det gode resultatet, som kan opnås med nykogte pillede kartofler kan.
Opskriften nedenfor giver ca. 6 portioner.

Ingredienser:
1 kg kartofler, små*
1 dl sukker
4 spsk. vand
30 g smør

Fremgangsmåde:
Kog de små kartofler i 9 minutter, hæld vandet fra.
Det er vigtigt at de ikke er helt færdigkogte, da de skal steges i sukkerlagen senere, og vil derfor tilberedes færdigt.
Lad kartoflerne køle i et par minutter, men ikke for længe. De skal stadig være varme, da det gør dem nemmere at pille skrællen af.
På en stor pande kommes sukkeret. Lad sukkeret smelte, uden at røre i det.
Når det begynder at blive lysebrunt tilsættes vandet.
Efter et par minutter tilsættes smøren.
Når smøren er smeltet, varm og er karamelbrunt tilsættes kartoflerne. Rør ikke rundt i karamellen, men skrue ned på middelvarme.
Vent små 5 minutter til at du kan se hvordan karamellen begynder at syde omkring kartoflerne, først her vender du forsigtigt kartoflerne rundt med en palet.
Nu venter du igen 5 minutter, og vender igen. Det gøres yderligere ca. 2 gange indtil at karamellen klæber sig til kartoflerne hele vejen rundt.

De brunede kartofler er nu klar til servering.

Serveringstips:
Serveres gerne sammen med delikate frikadeller, hjemmelavet rødkål, råsyltede rødløg, kogte kartofler, rå rødkålssalat, brun sovs og æbler med gelé.
De kan også serveres sammen med balsamico svampe og veganske fiskefiletter / fredsfisk .

Velbekomme - og glædelig jul.

Synes godt om