https://nouwcdn.com/v301/u/16/1404016/619/202201181249204372.jpg

Vegansk jul: Den perfekte veganske risengrød!

"Deeeeet er risengrød! (smask, smask, smask), der gør næsen rød (smask, smask, smask), og kanel blir strøed, det gør skorpen sprød. Grød skal være blød og ikke tøøøøør". Jeg tror ikke jeg er den eneste, der kommer til at nynne denne sang når jeg spiser risengrød, eller er jeg? ;)

Risengrøden blev første gang lavet i Malmö i 1542. Man så dengang ris som en luksusvare og derfor var der ikke mange som spiste grøden i starten. Da ris var en dyr importvare blev den derfor kun serveret juleaften til gæsterne.
Husnissen huserede i midten af århundredet rundt oppe på lofterne og der var bred enighed om, at man også skulle sætte grød frem til den, hvis man ville regne med dens hjælp – ellers kunne den blive ondsindet.

Efterhånden blev risengrøden mere og mere udbredt i takt med, at grødrisene blev et mere almindeligt syn hos købmanden. Omkring år 1900 var den således ved at være folkeeje og blev ikke længere betragtet som statussymbol, man forsøgte derfor i de finere kredse at videreudvikle grøden, så den igen kunne blive eksklusiv. Dette resulterede i, at man blandede grøden med hakkede mandler, fløde og vanilje, hvilket blev til risalamande.
Jeg har både lavet en opskrift på denne risengrød - og på en lækker cremet risalamande. Denne opskrift giver ca. 3-4 portioner grød.


Ingredienser:
200 g grødris
2,5 dl vand
1 tsk salt
9-10 dl mandelmælk*
100 g sukker**

*Du kan også bruge anden plantemælk f.eks. sojamælk, men mandelmælk er ekstra lækkert hvis du skal lave risalamande af opskriften også. (Se nedenfor)
** Ønsker du den sukkerfri kan du erstatte sukkeret med: 60 g sukrin eller 8 g. easis flydende sødFremgangsmåde:

GRYDE-METODEN:
I en gryde kommes vand, salt og grødris. Lad det koge i 5 minutter ved fuld blus.
Tilsæt sukkeret og halvdelen af mandelmælken, og skrue halvt ned for blusset .
Lad det koge i 10 minutter og tilsæt resten af mandelmælken. Rør rundt og kom låg på. Blusset skal nu være på næstlaveste blus.
Rør i gryden ca. hver 6-8 min.

Risene skal koge i ca. 25-35 minutter
(Hvis du vel og mærket bruger alm hvide grødris, f.eks. den blå Pama-pakke, urtekrams økologiske grødris eller Römers grødris). (Se nedenfor)


Vigtigst er at risene er kogt færdige og er bløde samt grøden er cremet - men at mandelmælken er "kogt" ind. Hvis den ikke hænger sammen, så kog lidt ekstra tid med konstant omrøring og lidt ekstra varme.

UNDER DYNEN-METODEN: 
Hvis du ikke har tid til at lave risengrøden, så kan du lade den "sove" under dynen og gør således:
I en gryde kommes vand, salt og grødris. Lad det koge i 5 minutter ved fuld blus.
Tilsæt sukkeret og mandelmælken, og lad det koge i ca. 10 min under konstant omrøring.
Tag nu gryden af blusset og pak den (med låg på) ind i dynerne. Lad det stå under dynen i ca 1-2 timer. Du skal evt. koge det ind i 5-10 minutter efterfølgende.

Nu er risengrøden klar til servering med en klat plantemargarine og kanelsukker eller til at blive lavet til en lækker omgang risalamande - se opskriften på den lækreste og cremet risalamande her. (link kommer)

Velbekomme - og tak, fordi du læser med!

Synes godt om