https://nouwcdn.com/v301/u/16/1404016/619/202201181249204372.jpg

Vegansk jul: Glutenfrie pebernødder

Pebernødder er en af de ældte julesmåkager vi kender til, og den originale opskrift stammer tilbage fra 1400-tallet. Ordet "peberkage" blev til, fordi det var en småkage fyldt med krydderier, som gav en skarp smag til den sprøde småkage. Navnet pebernødder kom til da de er formet som nødder, men også deres farve lignede nødder. Førhen kendte man ikke til hævemiddel, og det resulterede i nogle knashårde pebernødder. Godt, at vi fik lavet opskriften om, så vi i dag kan spise nogle sprøde men ikke tandknusende pebernødder. Julens vigtigste småkage er pebernødder, og disse er helt fantastiske!
Opskriften giver ca. 60 pebernødder.

Ingredienser:
125 g kokosolie, stuetemperatur*
115 g sukker
1 spsk. kanel, stødt
1 spsk. kardemomme
1 tsk. ingefær, stødt
1 tsk. bagepulver
1 tsk. natron
½ tsk. hvid peber, stødt**
4 spsk. vand eller plantemælk
80 g glutenfri havremel***
170 g boghvedemel***

* Du kan også bruge plantemargarine /-smør.
** Hvid peber passer bedre til disse pebernødder end sort peber. Hvis du alligevel bruger sort peber, så tag ¼ tsk. i stedet for ½ tsk.
** Kan sagtens erstattes med anden mel.

Fremgangsmåde:
Tænd ovnen på 180 grader, varmluft.
I en røreskål - gerne på en røremaskine - kommes stuetempereret kokosolie.
Start røremaskinen, og pisk kokosolien helt blødt. Tilsæt sukker, vand/mælk, kanel, kardemomme, ingefær, bagepulver, natron og hvid peber.
Imens røremaskinen rører dejen godt og grundigt sammen, tilsættes der lidt efter lidt melet. Dejen skal æltes i et par minutter. Find en bageplade og beklæd den med bagepapir.
Del dejen i 3 klumper og rul dem til pølser.
Du kan enten sætte pølserne på køl i ca. 10 minutter, eller trille dem med det samme. Pga. kokosolien/plantemargarinen, kan de vare lidt fedtede at trille. Men de hænger fint samme alligevel. Jeg trillede mine med det samme.
Skær med en skarp kniv nogle små klumper på ca. 1 cm.
Tril pebernødderne til små kugler, de skal ca. være på størrelse med en enkrone. Kom pebernødderne på den bagepapirbeklædte bageplade, med ca. 2-3 cm imellem dem. Pebernødderne bliver ca. dobbelt størrelse når de bages.
Pebernødderne skal bages i ca. 10-13 minutter.
Tag dem ud, og lad dem køle helt af. De bliver helt sprøde når de er afkølet.


Velbekomme - og glædelig jul.

Synes godt om