https://nouwcdn.com/v301/u/16/1404016/619/202201181249204372.jpg

Vegansk jul: Vegansk risalamande - højdepunktet juleaften.

Risalamande er en dansk tradition, der kendes fra omkring 1900, hvor borgerlige køkkener begyndte at servere risalamande med kirsebærsauce til jul i stedet for risengrød. Tidligere havde risengrød pga. de importerede ris og kanel været en eksklusiv spise. I de første 50 år af det 20. århundrede var det risengrøden, der var den mest almindelige danske julespise.

Først i rationeringstiden i og omkring 2. verdenskrig blev risalamanden den danske juledessert nummer 1. På grund af manglen på ris og kanel, kunne husmødrene læse i diverse dameblade, at de kunne strække risengrøden længere ved at tilsætte flødeskum eller et erstatningsprodukt. Manglen på mandler fik nogle til at erstatte den hele mandel med en knap, da de ikke syntes man kunne servere risalamande uden mandelgave.

Opskrift på risalamande, der laves af denne lækre risengrødsopskrift .
Opskriften giver risalamande til ca. 4 personer - og lidt til dagen efter ;)
Risengrød
(200 g rå grødris kogt til en stor portion. Opskrift: risengrød)
80 g mandler, smuttede
350 ml sojafløde (piskbar)*
2 tsk.vaniljepulver eller kornene fra en vaniljestang**
1-3 spsk. sukker (kan undlades)

*Det svarer til ca. 1,5 brik alpro piskbar-sojafløde. Men du kan sagtens bruge 1 brik, men jeg synes den er mere cremet hvis der bruges næsten 1,5 stk.
** Jeg elsker vanilje i min risalamande, du kan vælge at tilsætte 1-2 tsk. alt efter din smag. Start evt. med 1 tsk. og tilsæt efterfølgende mere.


Først laves risalamande - følg evt. opskriften på min vidunderlige og skønne veganske risengrød her.
Når risengrøden er helt kold er den klar til at laves til risalamande.
Smut mandlerne - kog vand, kom mangler ned i vandet. Lad det ligge i ca. 10-13 minutter. Smut nu mandlerne og hak dem (groft og fint) når de er befriet for skallen. (Husk at gemme én flot og hel til mandelgaven). ;)

I en skål kommes sojafløden og piskes til flødeskum med en håndmixer i ca. 15 minutter. Den bliver aldrig helt stiv som en ko-flødeskum, men dette gør risalamanden lækker og cremet i sidste ende.
Bland vaniljepulver (evt. kornene) med lidt sukker.
Vend nu forsigtigt soja flødeskummen, vaniljesukkeret og mandlerne lidt efter lidt i risengrøden. Smag til med evt. mere sukker og eller vanilje.
Pisk sojafløden i 5-10 minutter, indtil den bliver til flødeskum.

Stil risalamanden køligt indtil den er klar til servering.

Smager himmelsk med en syrlig sauce ovenpå, f.eks. havtornsirup eller en klassisk kirsebærsovs.

Velbekomme - og tak, fordi du læser med.

Glædelig jul herfra.

Synes godt om