Vegansk svensk pølseret

Når jeg siger svensk pølseret, så tænker du måske at det er en ret, som kommer fra Sverige... Men rent faktisk er det ikke noget vi kan give vore kære naboer 'æren' for at have opfundet, nej den er såmænd nogle danskere der opfandt denne ret efter en lejrtur i Sverige... Så lidt har svenskerne dog med retten at gøre.


Svensk pølseret er noget jeg personligt selv ikke har spist i ... hold nu fast ... 12 år! Og nu tænker du måske, hvordan kan man som dansker undgå at spise det i TOLV år? Jo ser du, dengang jeg gik i tiende klasse på Lynghøj efterskole i Nordjylland fik vi det - efter min mening - LIDT FOR OFTE ... Siden dengang har jeg faktisk ikke rørt denne ret.

Om det er CORONAKULLER her midt i Lockdown eller hvad der pludselig fik mig til at få lyst til at eksperimentere med en omgang svensk pølseret, det ved jeg ikke. Men efter, at jeg modtog min ugentlige BIG & BEASTLY kasse fra Eat Grim, hvor der både var kartofler og knoldselleri i, fik jeg ualmindeligt meget lyst til at veganisere den traditionelle SVENSK PØLSERET.

Og så tænker du nok "vent, en halv... der plejer da ikke at være knoldselleri i svensk pølseret?" - og nej du har helt ret, men jeg kan godt lide at "Sofie...sere" retterne og gøre dem til mine egne. Så her får du altså Sophies Choicest udgave af en vegansk og glutenfri svensk pølseret.

Opskriften giver 3-4 portioner.

Ingredienser:
600 g kartofler, kogte
200 g knoldselleri
En pakke veganske pølser*
1-2 løg
Lidt Naturli' smørblok eller olie
3 spsk. tomatpuré
1 dl ketchup
2 tsk. røget paprika
2 tsk. gurkemeje
2 dl plantemælk
1 dl vand
1 dl plantefløde, f.eks. alpro soya cuisine
Salt / Peber

*Note: Jeg brugte Hälsans Kök Incredible sausage (se billede nedenfor) som er købt på Nemlig.com. I pakken er der dog kun er 2 tykke pølser i, så hav lige det i mente alt efter hvor "pølseglad" du er. Evt. supplér med en ekstra pakke. Kan også anbefale at du bruger Like Meat eller Anamma (nu Naturli (dem fra frost))


Topping:

Frisk chili
Forårsløg
Salt / Peber


Fremgangsmåde:

  • Skær kartofler og knoldselleri i mindre tern og kog dem i letsaltet vand i ca. 25-30 minutter. OBS: Stik i dem undervejs så de ikke bliver udkogte
  • Skyld de kartoflerne og knoldselleri under KOLDT vand og lad dem køle let af, inden de kommes i retten - du kan med fordel koge dem et par timer eller dagen før
  • Snit løg i tern og kom det på en pande sammen med plantesmør
  • Skær pølserne i skiver (ca. 0,5-1 cm tykke) imens
  • Når løgene er let gyldne tilsættes pølserne og steges til at de får en stegeskorpe
  • Tilsæt tomatpuré, ketchup, paprika og gurkemeje, svits det let i et minuts tid
  • Tilsæt nu plantemælk, vand, plantefløde og vend forsigtigt rundt i retten
  • Smag til med salt samt peber og lad det simre et par minutter til at saucen tykner en smule
  • Anret på en tallerken og drys snittede forårsløg og chili henover


Rabatkode:

Eat Grim er en GENIAL københavnsk virksomhed, som minimere detailhandlens fødevareforbrug. Dette gøres ved, at de videresælger frugt og grønt, som normalt ville blive kasseret fordi råvarerne enten er FOR SMÅ, STORE, KRUMME, SKÆVE eller grundet OVERPRODUKTION af en masse friske råvarer, som der alligevel ikke er brug for. Lyder det ikke fjollet?

DU kan være med til at minimere vores alle sammens madspild ved at købe et ugentligt (levering hver uge eller hver anden uge) abonnement på Eat Grims grøntsagskasser!

HUSK, at du som altid kan få 20% på din første Eat Grim kasse ved at bruge rabatkoden: SOPHIESCHOICEST, når du køber en af de tre forskellige størrelser grøntsagskasser på abonnement. Læs mere om de forskellige kasser her.


Velbekomme - og tak, fordi du læser med!

Synes godt om