https://nouwcdn.com/v301/u/16/1404016/619/202201181249204372.jpg

Vegansk jul: Rødkål

Rødkål er en grøntsag som bruges ekstra meget omkring juletid.
Den mørkelilla grøntsag er en grov grøntsag som derfor indeholder kostfibre. Derudover indeholder rødkålshovedet A-, B- og C-vitamin samt betacaroten og kalium.
Første gang opskriften på denne jule-spise blev delt var i Fru Constantins Husholdnings- og kogebog tilbage i 1902 og har været fast inventar på de fleste anretningsfade når julemaden serveres i de danske hjem.

Opskriften giver tilbehør til ca. 3 portioner.

Ingredienser:
300 g rødkål
2 æbler, finthakkede
1,5 dl ribsgelé
½ tsk. salt
½ tsk. peber
3 dl vand
1 dl tranebær
Evt. ½ dl grøntsagsboullion
Evt. ½-1 tsk. chiliflager*

*Jeg drysser altid med lidt chiliflager og granatæblekerner før serveringen for at give rødkålen et twist, men det kan sagtens undlades. Hvis du vil kan du også tilsætte chili under tilberedelsen.

Fremgangsmåde:
Snit rødkålen i fine strimler. Jeg bruger en Gefu kålsnitter, men du kan sagtens snitte det fint med en skarp køkkenkniv.
Kom vand, grøntsagsbouillon, ribsgelé og krydderier i en gryde. Tænd for blusset og rør rundt i gryden indtil ribsgeléen begynder at opløses i vandet.
Tilsæt det snittede kål, tranebær, finthakkede æbler og evt. chili.
Lad det småsimre under låg i ca. 15-20 minutter, indtil at rødkålen er aldente og derfor har bid i. Rør et par gange undervejs.

Serveringstips:
Rødkålen er traditionelt tilbehør til julemiddagen, derfor bør den prøves sammen med følgende:
Serveres sammen med indbagt farsbrød.
Serveres sammen med fredsfisk (fiskefiletter) .
Og serveres gerne sammen med delikate frikadellerråsyltede rødløg, kogte kartofler, brunede kartofler , rå rødkålssalat, brun sovs og æbler med gelé

Velbekomme - og glædelig jul!

Synes godt om